Vraag

Zoekfunctie Portaal - vreemde zoeksuggesties

  • 7 augustus 2019
  • 2 reacties
  • 82 Bekeken

Bij het zoeken in iProva op documenten, worden soms vreemde suggesties geboden onder de 'Bedoelde u:...'-functie. Wij ervaren namelijk dat als er bijvoorbeeld gezocht wordt op de term 'valium', behalve de juiste zoekresultaten met de door ons ingestelde synoniemen, de applicatie komt met het voorstel 'Bedoelde u: kalium of vacuum', welke niet synoniem-gerelateerd zijn. Dit kan voor een gebruiker verwarrend zijn.
Ook voor andere zoektermen worden er soms vreemde alternatieve zoekacties geboden, die enkel taalkundig gebaseerd lijken.
Wij zouden als organisatie graag de 'Bedoelde u:...'-functie zelf willen beheren. In het 'Zoeken beheer' in Portalen zijn een drietal tabbladen aanwezig om Zoekvragen, Aanbevolen links en Zoekinstellingen te beheren. Hier zouden wij graag een extra tabblad voor 'Bedoelde u:...' in terugzien, waarin wij de functie uit kunnen zetten of bijvoorbeeld zelf 'vervuiling' op kunnen ruimen.

2 reacties

Badge +1

Wij lopen tegen hetzelfde aan. Het zou fijn zijn om dit zelf op te kunnen schonen.

Reputatie 6

Het lastige is dat die functionaliteit gemaakt is om bijv. te helpen bij typfouten. Alleen kan de software niet bepalen of - wanneer er alternatieven zijn die er heel veel op lijken - je een typfout hebt gemaakt of niet.

En ik denk stiekem ook dat ik jullie er geen plezier mee doe om ook nog een ‘anti-’synoniemenlijst moet gaan laten managen.

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring