Vraag

Gebruik sjabloon interactief document: gebruiker ziet alles

  • 30 april 2020
  • 2 reacties
  • 55 Bekeken

Reputatie 5
Badge +7

Wij hebben afgelopen dagen getest met de nieuwe mogelijkheid om gebruik te maken van sjablonen binnen interactieve documenten. Dat is op zich heel fijn en mooi. Op deze manier dwing je decentrale beheerders én schrijvers om bepaalde volgorde van document aan te houden.

Wij lopen echter wel tegen het volgende aan: bij een gestructureerd document heb je ook een sjabloon bestaande uit paragrafen: als een schrijver een paragraaf niet invult, zal een gebruiker deze paragraaf ook niet zien bij het raadplegen van het document. Hiermee krijgt een gebruiker niet meer informatie dat noodzakelijk is.

Bij een interactief document is dat helaas niet zo. Wij hebben een sjabloon gemaakt dat lijkt op een gestructureerd document, waarbij de paragrafen nu keuzeknoppen zijn die je kunt uitklappen. Dit ziet er heel mooi en overzichtelijk uit. Echter ook als een keuzeknop niet is gevuld met tekst, is deze keuzeknop wel zichtbaar voor de gebruiker. En dan krijgt je dat er lege keuzeknoppen zijn wat niet gebruiksvriendelijk is. En daarbij: voorzover ik het kan testen, kan een schrijver wel de tekst van het sjabloon verwijderen (wat bij een gestructureerd document juist niet kan, wat heel fijn is!). Je biedt dus een sjabloon aan aan een schrijver, maar deze schrijver kan er vervolgens een heel eigen document van maken omdat de onderdelen in het sjabloon vrij aan te passen zijn. Dat maakt het gebruik van een sjabloon wel heel vrijblijvend.

Is hier nog iets in mogelijk? Dat er net als bij gestructureerde documenten, je de onderdelen van een sjabloon van interactieve documenten echt ‘vast’ kunt zetten zodat schrijvers hier niet mee aan de haal kunnen en dat gebruikers alleen de onderdelen zien die ook gevuld zijn?


2 reacties

Reputatie 4

Hoi @Berber Werkman,

We hebben er bewust voor gekozen dat het anders werkt dan bij gestructureerde documenten. We vinden het belangrijker dat een gebruiker geholpen wordt bij het snel opzetten van een documentstructuur dan dat de structuur wordt afgedwongen. Alles wat in het sjabloon is opgenomen kan verwijderd worden. Het is inderdaad heel vrijblijvend. Er zijn ook geen plannen om een vaste structuur mogelijk te maken.

Reputatie 5
Badge +7

Dank je wel @Thomas de Groot voor je antwoord.

Dan weten wij nu dat we voor interactieve documenten niet zomaar iedereen kunnen uitnodigen als schrijver, want als alle koppen vrijblijvend zijn en niet vastgezet kunnen worden, krijg je een wildgroei aan documenten qua inhoud, volgorde, opties in een document. Iedereen gaat dan zelf blokken/ keuzen toevoegen en verwijderen uit documenten waardoor documenten niet meer op elkaar lijken. Juist de vaste structuur en het vaste format geeft gebruikers (lezers) houvast in hoe ze informatie lezen en tot zich nemen. Als de volgorde van onderwerpen bijvoorbeeld per document verschilt, is dat voor lezers heel lastig en kost het gebruiken van een document veel meer tijd.

De keuzes die jullie hebben gemaakt (geen vaste onderdelen in een sjabloon) vraagt ook van de documentbeheerders meer discipline en meer werk, omdat zij elk document nu moeten gaan checken op inhoud en structuur: klopt die nog met wat we hebben afgesproken als ‘vast format'. En wat als onderdelen die wij verplicht vinden, dan niet zijn ingevuld: een document moet dan terug naar de schrijver wat vertraging in het proces van publicatie teweegbrengt. En ik zie ons genoodzaakt om een document aan te maken waarin we de vaste structuur van een interactief document gaan vastleggen, want hoe weten de documentbeheerders/ schrijvers anders wat de vaste volgorde moet zijn van een interactief document en dat ze niet aan het format mogen komen (terwijl we juiste met interactieve documenten minder documenten willen :worried: ).

Los van dat een interactief document maken meer kennis/ denkwerk/ computervaardigheden van een schrijver vergt, is dit een nieuwe uitdaging voor documentbeheerders waar veel aandacht aan moet worden besteed.

 

Ik ben wel benieuwd hoe andere organisatie hier tegenaan kijken? Zijn wij als Ommelander Ziekenhuis Groningen de enige organisatie die graag een vast format/ vast sjabloon wil voor interactieve documenten? Hoe lossen andere organisaties dit probleem op? Ik zie reacties graag tegemoet! :relaxed:

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring