Blog

Waarom openen we een nieuwe keuken? (Kijkje in de slimme software keuken deel 1)

  • 11 June 2019
  • 0 reacties
  • 400 Bekeken
Waarom openen we een nieuwe keuken? (Kijkje in de slimme software keuken deel 1)
Reputatie 6
Badge +7
Dit is het eerste deel van een serie blogs over 'slimme software'. Hilbert Leijen, technisch directeur bij Infoland, geeft je hierin een uniek kijkje in onze keuken.



Deel 1 – Waarom openen we een nieuwe keuken?
Bij Infoland werken we dagelijks aan het verder uitbouwen en optimaliseren van onze software-producten. Slim gebruik maken van moderne technologie is daarbij noodzaak én dagelijkse praktijk. Het kan dan ook wat raar overkomen, dat ik dit jaar een nieuw team heb samengesteld, wat de specifieke opdracht heeft om slimme software te ontwikkelen. Net of de software die we tot nu toe maakten ‘dom’ is!

Het is natuurlijk maar net hoe je ernaar kijkt, en wat je verwacht van software.
Aansprekende voorbeelden - van autonoom rijdende auto’s tot zorgrobots – maken dat ons verwachtingspatroon verandert. We vinden het steeds waarschijnlijker dat routinetaken waar mensen nu nog veel tijd aan besteden – straks door artificial intelligence (AI) uitgevoerd zullen worden.
Vandaag de dag komen we wel steeds vaker in aanraking met toepassingen van AI – maar besteden we tegelijkertijd een groot deel van onze werkdag aan taken die helemaal niet zo ‘slim’ zijn. Rapportages opstellen, meetings plannen, notuleren, monitoren of acties uitgevoerd worden, vastleggen van gegevens in (meerdere) informatiesystemen…
Allemaal taken waar we wel software bij gebruiken – maar waarbij je je kunt afvragen hoe slim die software nou eigenlijk is. Brengt die ons echt nieuwe inzichten; laat die ons écht anders werken?
Of doen we wat we altijd al deden – maar nu met software?



In alle eerlijkheid denk ik dat het laatste nog te vaak waar is, en dat het ook geldt voor ‘onze’ wereld van kwaliteits- en risicomanagement. Ik denk bijvoorbeeld aan incidentmanagement. We registreren, rapporteren, analyseren heel veel. Maar weten we daarmee ook écht wat er speelt in onze organisatie? In een vroegtijdig stadium, zodat we ongewenste trends tijdig kunnen keren? Te vaak is het antwoord “nee”. We beperken ons dan tot oppervlakkige trendrapportages – en gaan alleen inhoudelijk de diepte in bij echt ernstige gevallen. Want we hebben inmiddels zó veel informatie ter beschikking, dat het ondoenlijk is om die met de hand uit te pluizen.
Hadden we maar slimmere software!



Als je de Gartner® Hype Cycle bekijkt, dan zou je verwachten dat de AI-innovaties van een enkele jaren geleden inmiddels onderdeel zouden zijn van de dagelijkse praktijk.
Maar de werkelijkheid is anders. Een behoorlijk deel van de innovaties raakt – na de piek van hooggespannen verwachtingen – snel uit het zicht, omdat organisaties het moeilijk vinden om de vertaalslag naar hún dagelijkse praktijk te maken.

Ons ‘slimme software’ team pakt die uitdaging op. Het team kijkt met een frisse blik naar de bestaande situatie, en bedenkt hoe het slimmer kan. Of het nu gaat over incidentmanagement, risicobeheersing of documentbeheer: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het medewerkers mínder tijd en moeite kost? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het méér oplevert voor je organisatie.

Daarbij winkelen we in het brede aanbod van technologie die nú voorhanden is, en kiezen we de opties die met een overzichtelijke hoeveelheid tijd en geld toegevoegd kunnen worden aan onze software. Zo hopen we snel stappen te maken, en resultaten te leveren waar je écht wat aan hebt. En als dat af en toe voor een “wow” gevoel zorgt, dan zijn we pas echt tevreden!




Ben je benieuwd wat er zich in onze ‘slimme software’ keuken afspeelt? Waar we aan werken en waarom? Wil je weten van welke technologie we enthousiast worden – en waar we (nu nog) vastlopen? Volg dan deze blogserie door hieronder op ''Topic volgen'' te klikken.


Lees nu ook deel 2: Staat er big data op het recept?

0 reacties

Geen reactie

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring