Hoe gaan andere ziekenhuizen om met transparantie bij incident meldingen?

  • 23 August 2019
  • 6 reacties
  • 169 Bekeken

Reputatie 3
Badge +7
Vanuit de managers is er het verzoek gekomen toegang te krijgen tot de management rapportages. Echter, kunnen zij dan doorklikken tot de melding zelf en deze inzien.
Ook al is de naam van de melder afgeschermd, de melding is vaak terug te relateren aan een persoon of situatie.
Hoe gaan andere ziekenhuizen hier mee om?

6 reacties

Reputatie 7
@JesseV , @Silvia van Gils , @Andre hebben jullie misschien tips voor Marja? Dank alvast!
Reputatie 5
Badge +8
Wij hebben inderdaad de managers leesrechten gegeven op de meldingen. Bij hoog ingeschaalde meldingen, zeg maar zaken die richting calamiteit lopen, sturen wij ze ook werkelijk email.

Dit is niet helemaal in lijn met de richtlijnen van het Veilig Incident Melden. Want inderdaad, de managers van de verschillende diensten kunnen zo doorklikken op de dashboard items en individuele meldingen (beperkt) lezen.

Er zijn wel duidelijke afspraken over gemaakt en deze leesrechten worden natuurlijk zeer selectief afgegeven. De melders weten ook dat dit zo werkt. Als ze echt zorgen hierover hebben, kunnen ze ook een vrij minimale set details invullen en pas in b.v. een bespreking met eigen leidinggevende bepaalde zaken toelichten.

Al met al dus een kleine cultuurverandering vergeleken met ons vorige meldsysteem, maar dit gaat nu wel al een aantal maanden goed en we hebben niet het idee dat het voor de melders een echte barrière is.

Tegelijkertijd snap ik het ook heel goed indien een organisatie dit juist niet wil hebben. In dat geval is het voor de managers niet mogelijk de dynamische portaal diagrammen te gebruiken. Dan zou je b.v. wekelijkse / maandelijkse rapportages kunnen maken en rondsturen waarbij b.v. leden van een incidentencommissie enkel toezicht hebben in alle meldingen. Een optie die wij ook hebben overwogen.
Reputatie 4
Badge +7
Bij ons hebben de managers leesrechten op de meldingen van hun eigen afdeling(en). hierdoor kunnen we wel gebruik maken van de dynamische portaal diagrammen. Echter alleen met informatie van hun eigen afdeling.

Daarnaast hebben wij algemene rapportages in ons BI systeem. Hier kan iedere manager overzichten opvragen, deze informatie begint op ziekenhuis niveau.
Reputatie 2
Badge +1
Dag Marja,

Indien je wilt beperken wat een 'Lezer' mag zien, is dit snel in te richten. In de tab 'rechten' bij het meldingstype kan je 'leesrechten per rol' instellen. Hier kan je aan/-uitvinken wat lezers mogen zien van een melding. (het enige wat je niet kan uitvinken is het onderdeel 'Algemeen')
De managers dienen dan ingesteld te zijn als 'Lezer' in de tab 'Rechten'.

Reputatie 4
Badge +7
Dag Marja,

Indien je wilt beperken wat een 'Lezer' mag zien, is dit snel in te richten. In de tab 'rechten' bij het meldingstype kan je 'leesrechten per rol' instellen. Hier kan je aan/-uitvinken wat lezers mogen zien van een melding. (het enige wat je niet kan uitvinken is het onderdeel 'Algemeen')
De managers dienen dan ingesteld te zijn als 'Lezer' in de tab 'Rechten'.


Hallo Anneleen,

dit is inderdaad bekend bij mij. Verder kun je op veld niveau ook nog aangeven wie de inhoud van het betreffende veld mag zien. Echter zijn wij van mening dat de manager alles mag zien van zijn eigen afdeling en niets van de overige afdelingen. Vandaar dat wij op afdelingsniveau de rechten hebben toegekend.
Reputatie 6
Badge +7
@Marja Engel Wij hebben afdelingsleiding ook leesrechten gegeven op de meldingen. Wij maken gebruik van vertrouwelijke velden. De leidinggevende hebben leesrechten op de formulieren maar niet op de vertrouwelijke velden. Voorbeeld hiervan is de naam van de melder.
Zij hebben ook geen leesrechten op bijvoorbeeld extra informatie en uitgezette acties omdat de naam van de melder anders via de route makkelijk te achterhalen is.

We hebben er ook voor gekozen dat leidinggevenden specifiek in een bepaalde groep in onze AD moeten zitten. Er zijn nogal veel verschillende lagen in onze ziekenhuis en afdelingen richten hun organisatie verschillend in. Om het enerzijds beheersbaar te houden en anderzijds het systeem niet wagenwijd open te zetten hebben we besloten alleen de afdelingsleiding (medisch afdelingshoofd en bedrijfsleider) en leidinggevende van kliniek / polikliniek etc. rechten te geven. Het gaat hierbij specifiek om de leidinggevenden zoals hoofdverpleegkundigen. Teamleiders, sectieleiders, seniorverpleegkundigen, etc. hebben geen automatische leesrechten.

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring