Training

Hoe stel je in wie een document mag lezen?

  • 19 maart 2019
  • 8 reacties
  • 554 Bekeken
Hoe stel je in wie een document mag lezen?
Sommige documenten wil je niet voor iedereen beschikbaar maken, je wilt deze alleen laten lezen door een beperkte groep gebruikers. Je kunt bij elk document via leesrollen bepalen wie het document mag lezen. In deze training leggen we je uit hoe je kunt instellen wie een document mag lezen.

8 reacties

Badge +1
Goedemorgen,Bedankt voor de heldere uitleg, ik pas dit ook al geruime tijd toe en dit is mij bekend, maar voor een collega documentbeheerder is dit goed te volgen en daarmee weet hij snel hoe hij dit moet doen.Wat ik niet weet, en dat irriteert mij steeds een beetje, is dat ik niet weet of het mogelijk is om, als je voor een map een aantal mogelijke gebruikersgroepen hebt ingesteld, je een van die groepen als default kunt aanwijzen, in de meeste gevallen is het namelijk 1 groep die ik steeds toewijs maar dat betekent elke keer de eigenschappen openen of van een groep documenten de eigenschappen wijzigen. Dit kost extra kliks en tijd.Bestaat deze functionaliteit in 'Documenten'?Met vriendelijke groet,

Hertwig Halmans


Wat ik niet weet, en dat irriteert mij steeds een beetje, is dat ik niet weet of het mogelijk is om, als je voor een map een aantal mogelijke gebruikersgroepen hebt ingesteld, je een van die groepen als default kunt aanwijzen, in de meeste gevallen is het namelijk 1 groep die ik steeds toewijs maar dat betekent elke keer de eigenschappen openen of van een groep documenten de eigenschappen wijzigen. Dit kost extra kliks en tijd.Bestaat deze functionaliteit in 'Documenten'?

Deze functionaliteit bestaat niet, standaard staan de leesrechten altijd op 'Publieke lezer'.
Badge +1
Hallo,Bedankt voor uw reactie, dan weet ik tenminste zeker dat ik die mogelijkheid niet over het hoofd gezien heb. Mochten er anderen zijn die tegen hetzelfde aanlopen dan roep ik hen bij deze op dit te laten weten, wellicht dat Infoland dan in de toekomst hiervoor een optie mogelijk maakt: default lezersgroep voor een folder.Mvrgr,

Hertwig Halmans
Reputatie 3
Badge +3
Onderstaande optie is door Hertwig getest en volledig akkoord bevonden! šŸ˜€Wanneer je meer dan 1 leesrol aangemaakt hebt in het applicatiebeheer, dan wordt de volgende optie beschikbaar gemaakt in het tabblad "Algemeen" van de mapeigenschappen:Wanneer je die optie instelt op een andere leesrol dan "publieke lezer", dan worden alle nieuwe documenten automatisch toegewezen aan die ingestelde leesrol.In het tabblad "Rechten" van een map bepaal je welke gebruikers(groep) is verbonden met iedere leesrol.
Reputatie 4
Badge +6

Ik heb bij de inrichting van iDocument destijdsĀ het volgende advies gekregen:

  • een gebruikersgroep aanmaken,
  • hierin de bewuste medewerkers plaatsen die specifieke documenten moeten kunnen lezen
  • op de map waarin deze documenten zitten, de groep ā€˜Alle aangemelde gebruikersā€™ weghalen
  • de nieuw aangemaakte gebruikersgroep toevoegen en een vinkje zetten bij ā€˜Publieke lezerā€™.

Hoe verschilt deze methode met de in de training beschreven methode? Met andere woorden: wat zijn voor- en nadelen van beide methodes in welke situaties?

HoiĀ @Michel Pot,

De methode die je gebruikt is eigenlijk niet anders dan die in de training. Je gebruikt een gebruikersgroep en die geef je rechten voor de leesrol ā€˜publieke lezer'.

Het voordeel van deze methode t.o.v. het toekennen van rechten voor individuele gebruikers is dat je eenvoudig de groepsleden van de groep kunt aanpassen en daarmee ook dus direct de leesrechten.

Het toekennen van rechten aan een gebruikersgroep is daarmee ook bij andere rechten die je kunt instellen in iProva vaak heel handig.

Badge

Beste @Inge KuijpersĀ ,

Ā 

Al onze documenten zitten momenteel centraal in 1 map. We zouden graag een afzonderlijk portaal willen inrichten voor een specifieke afdeling. De bedoeling is dat bepaalde documenten enkel zichtbaar zullen zijn voor deze afdeling en niet langer ziekenhuisbreed via het algemene portaal. We hebben momenteel reeds leesrollen aangemaakt en ingesteld per document en gebruikersgroepen aangemaakt.Ā De vraag is echter hoe ik nu de gebruikersgroep kanĀ koppelen aan deze leesrollen.Ā De rechtenstructuur per map aanpassen,Ā kan ik nietĀ omdat we slechts met 1 map werken. Ā 

Hoi @Marjolein Ingels, dat gaat dan zoals in de training hierboven wordt uitgelegd:

  • Je maakt leesrollen (heb je al gedaan)
  • Bij de rechten op de map geef je aan welke gebruikers(groepen) welke leesrol hebben
  • Bij de documenten stel je in welke leesrollen het document mogen lezen

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring