samenvatting

'Plug Me In' Project - Wiebe Wakker

  • 11 March 2024
  • 0 reacties
  • 50 Bekeken
'Plug Me In' Project - Wiebe Wakker
Reputatie 5
Badge +1

'Plug Me In' Project

Wiebe Wakker (Keynote spreker)

 

Hieronder lees je de samenvatting van de sessie ‘'Plug Me In' Project’ van Wiebe Wakker op Infoland 25 jaar.

 

Introductie

Marieke Kessels start deze sessie: ‘Het is niet alleen feest vandaag, we gaan ook inzoomen op inhoud. En we gaan niet alleen over onze reis vertellen, maar juist ook over andere avonturen.’ Marieke geeft het woord aan Wiebe Wakker: hij vertelt over zijn reis als duurzame avonturier en hoe dit indirect ook een link heeft met het thema van de dag: samen een stap verder.

In 2014 had Wiebe een droom (na zijn afstuderen): hoe reis je zo duurzaam mogelijk rond de wereld? Zo ontstond zijn ‘Plug Me In’ project. Tegen het eind van zijn studie ging hij nadenken over wat hij echt wilde. Ambitieuze medestudenten gingen al snel achter een bureau zitten. Dat zag hij niet zitten, hij wilde spanning en dynamiek. Maar wat dan? Hij kwam erachter dat het hebben van geen plan juist perfect was. Het was voor Wiebe het ideale startpunt om te kunnen doen wat hij wilde.

Hij wilde op avontuur gaan, maar wel in combinatie met duurzaamheid. De reputatie van elektrisch rijden was toen nog niet al te best. Maar het plan van Wiebe kreeg vorm: hij zou met ‘Plug me in’ naar Sydney reizen met een elektrische wagen. Hij had alleen een slaapplek, eten en een stopcontact nodig. Via een online kaart konden mensen een plek aanbieden waar Wiebe aan die drie basisbehoeften kon voldoen.

Het idee kwam niet meteen van de grond, na een jaar had hij nog steeds geen auto. Vrienden probeerden hem te overtuigen om toch in Nederland te blijven. Toen kwam hij iemand tegen die hem een elektrische auto wilde geven. En zo begon in maart 2016 de reis van Wiebe. Hij leefde van dag tot dag en reisde eerst naar Scandinavië, van host tot host. 

 

Verdieping onderwerp

Wiebe sliep bij mensen thuis (die heel gastvrij waren) of soms zelfs in luxe viersterrenhotels. Hij kwam erachter dat je bij elke Ikea gratis kunt laden. Van de top van Scandinavië reisde hij naar Roemenië. Het waren eigenlijk steeds kleine reisjes, hij reisde steeds opnieuw. Wiebe vergelijkt dit met kleine projecten (projectmanagement). Hij kwam onderweg heel wat tegenslagen tegen.

Hij merkte ook dat zijn doel steeds maar was om het volgende laadpunt te vinden. Het doel kreeg de overhand. Hij werd zich steeds meer bewust van zijn motivatie en gedrag. Hij zag zichzelf de boodschap verkondigen over duurzaamheid, maar voelde zich hier ver vanaf staan. Hij werd voor zijn boodschap overal ter wereld uitgenodigd: door universiteiten en zelfs door de koninklijke familie van Indonesië.

Zijn doel hield hem op de been, hij gaf veel energie terug aan zijn hosts, maar hij vergat ‘zichzelf op te laden’. Wiebe reisde door Iran, Dubai,… Een van de tegenslagen op zijn reis was dat hij vast zat in Dubai omdat hij geen visum kon regelen voor Pakistan (dat kan alleen in Nederland). Door de pers te halen in de Emiraten kreeg Wiebe hulp om zijn auto naar India te verslepen. Hij woonde drie maanden in de Emiraten. Reizen in India was een nieuwe uitdaging en heel pittig.

Richting Myanmar ging zijn auto stuk. Na drie dagen kreeg Wiebe een vrachtwagenchauffeur zo ver om zijn auto mee te nemen. Die kon bij aankomst alleen niet meer van de vrachtwagen af… Door samen te werken en vindingrijk te zijn is het opgelost. Online (technische tekeningen, Facebook live) en offline kreeg Wiebe veel hulp. Wiebe bereikte Maleisië. Hij wilde per land naar Australië blijven reizen, ook al was dit heel lastig. Hij nam alle hulp aan die hij kon krijgen. Zo maakte hij bijvoorbeeld een deal met een energieleverancier in Borneo.

Tijdens het regenseizoen op Java moest Wiebe door hoog water rijden en kreeg hij problemen met de batterij. Hij startte een crowdfunding op om monteurs uit Nederland te laten invliegen. Ook lokaal kreeg hij veel hulp. Hij mocht bijvoorbeeld gratis eten in een restaurantketen. Een garage werd gratis beschikbaar gesteld door Volkswagen.

Uiteindelijk is de auto van Wiebe naar Australië versleept na bijna drie jaar. De finish van de reis gaf hem de energie om door te gaan. Maar ook Australië was een uitdaging; er waren flinke gaten tussen de plekken waar hij kon laden. Wiebe was hierop voorbereid, na alle avonturen die hij overal ter wereld al had beleefd. Ook met hobbels op de weg komt Wiebe steeds dichter bij zijn eindbestemming. Na 33 landen en jaren toegeleefd te hebben naar het moment kwam Wiebe dan eindelijk aan bij zijn eindbestemming...

 

Verdieping resultaat

Moraal van het verhaal van Wiebe: samen heb je meer kans op succes.

De bereidheid van mensen om in oplossingen te denken en mee te helpen is groot. Waar je ook bent ter wereld, door samen te werken heb je meer kans op succes. De meest moeilijke problemen kunnen samen overwonnen worden. De grootste eyeopener was voor Wiebe dat hij overal ter wereld hulp kreeg – ongeacht in welk land hij verbleef.

De reis van Infoland heeft 25 jaar geduurd, ook met de nodige uitdagingen maar ook met mooie overwinningen. Je hebt elkaar nodig, want: door samenwerken meer succes!

 

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de website: https://plugmeinproject.com/nl/.

 

Deze samenvatting is geschreven door @Jip Peels

 


0 reacties

Geen reactie

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring