Skip to main content

De technologie ontwikkelt zich in razend tempo. Sterker nog, met de snelheid waarop ontwikkelingen vandaag de dag gaan, en de kansen die hiermee geboden worden, is het bijna noodzakelijk om hier dagelijks mee bezig te zijn. Daarom kijk ik – Guy Bruens, verantwoordelijk voor het operationeel management van de software ontwikkel afdeling bij Infoland – vaak met de ontwikkelingen mee die binnen de teams spelen. Een voorbeeld van een dergelijke ontwikkeling is indoor positionering, ook wel locatiebepaling voor binnen genoemd. Maar wat houdt dit in en hoe passen we dit toe bij Infoland?

De toegevoegde waarde van locatiebepaling in onze software
Als gebruiker van onze software verwacht je dat je altijd en overal de beschikking hebt over, de op dat moment, voor jou relevante informatie. Jouw huidige locatie kan daar een belangrijke rol bij spelen. Denk bijvoorbeeld aan het registreren van afwijkingen of het melden van incidenten met je mobiel. Hierbij maken we gebruik van jouw locatie zodat we kunnen vastleggen waar het incident heeft plaatsgevonden. Dit kan vervolgens weer gebruikt worden voor verdere analyse en rapportage.

Maar ook voor het raadplegen van een handleiding op jouw mobiele telefoon of het uitvoeren van een onderhoudschecklist, kan locatiebepaling van toegevoegde waarde zijn. We kunnen je zo namelijk de apparaten tonen die het dichtst bij je in de buurt zijn. Dit doen we door gebruik te maken van technieken zoals GPS, Bluetooth beacons, QR codes en NFC scanning. Zoeken naar de juiste documentatie is hiermee dus verleden tijd. 

Nauwkeurigheid
De techniek op een mobiele telefoon, voor het bepalen van de juiste locatie, maakt gebruik van verschillende sensoren en signalen (waaronder GPS, Wifi, Bluetooth en GSM). Dit werkt over het algemeen prima, zolang deze signalen maar goed genoeg aanwezig en nauwkeurig zijn. In de praktijk blijkt dat dit vooral buiten prima werkt. Binnen werkt het helaas niet of slecht aangezien signalen geblokkeerd kunnen worden door bijvoorbeeld muren. GPS is binnen dus vaak niet erg betrouwbaar. Daarnaast is het ook niet mogelijk om onderscheid te maken tussen verschillende verdiepingen in een gebouw. Een GPS coördinaat is voor iedere verdieping immers gelijk.

Alternatieven
Er zijn echter wel technieken op de markt die ook binnen kunnen zorgen voor een goed werkende locatiebepaling. Daarnaast vinden er nieuwe ontwikkelingen plaats op dit gebied die veelbelovend zijn. Maar iedere techniek komt met zijn eigen voor- en nadelen, waardoor het nog niet zo eenvoudig is om een keuze te maken. We hebben een aantal technieken onderzocht:

1. Locatiebepaling met behulp van bluetooth beacons
2. Locatiebepaling met behulp van het aardmagnetisch veld
3. Locatiebepaling met behulp van ‘slim’ licht

Benieuwd welke techniek het beste uit de verf komt? Download dan hier onze bevindingen:

Beste @Iris Boderie, ik ben momenteel bezig het meldsysteem van onze beveiliging na te bouwen in iTask. Juist voor deze doelgroep is (indoor) locatiebepaling erg interessant.



Weet jij of er gebruikers zijn die deze techniek al toepassen?

Hoi Ron,

We hebben het even nagevraagd. Momenteel zijn er (nog) geen andere gebruikers die gebruikmaken van indoor positionering. Mocht je vragen hebben, laat het ons vooral weten of lees dit topic over de mogelijkheden van de assist app.


Hoi Hiewwaiy,



Ik heb in het (concept-)meldformulier voor beveiliging de locaties van onze gebouwen en het buitenterrein gekoppeld aan Google-maps. Het doel is om dit als een soort 'heatmap' te kunnen gebruiken om bijvoorbeeld proactief op parkeerproblemen, vandalisme e.d. te kunnen reageren. Dat idee valt erg in de smaak en een volgende stap is uiteraard om te bekijken of we dit ook indoor kunnen gebruiken.



Nu kunnen we ongetwijfeld vanuit een van onze logistieke systemen een overzicht genereren van alle interne locaties (kamers/liften/trappenhuizen e.d.). Dus we hebben posities die we kunnen koppelen aan Google maps (voor het buitenterrein zouden we GPS-coordinaten kunnen gebruiken).



Ik vraag me alleen af hoe ik deze indoor posities per etage van een gebouw kan tonen en hoe dat er dan uit komt te zien.
Beste Ron,



Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in indoor positioning!



Op dit moment kun je voor het tonen van de locaties, waar een melding heeft plaats gevonden, inderdaad onze heatmap oplossing inzetten. Deze oplossing gebruikt de GPS coördinaten die zijn opgeslagen bij het inleggen van de melding.



Voor indoor positioning heb je echter meer nodig dan alleen GPS coördinaten. Enerzijds omdat GPS binnen niet altijd even betrouwbaar is (vanwege staalconstructies, beton etc. in het gebouw). En anderzijds omdat GPS informatie geen “hoogte informatie” bevat. Hierdoor kunnen we niet achterhalen op welke verdieping iemand zich bevindt.



Je kunt wel locaties (die zich binnen bevinden) in onze software vooraf definiëren en deze koppelen aan GPS coördinaten. De gebruiker kan bij het inleggen van een melding namelijk ook een locatie uit een lijst kiezen. Hiermee heb je toch een nauwkeurige heatmap rapportage over locaties die zich binnen bevinden. Maar omdat dit nu dus alleen het vastleggen van de GPS coördinaten betreft, kun je hierin geen “hoogte informatie” zoals de verdieping meegeven. En de huidige “kaart” in de heatmap oplossing heeft nu dus ook geen mogelijkheid om voor een gebouw interne plattegronden en meerdere verdiepingen in te laden. Omdat we bij het bepalen van de locatie nu dus deze hoogte informatie missen.



Als we wel over deze informatie zouden beschikken, doordat er een aanvullende infrastructuur aanwezig is, zoals bluetooth location beacons, visual light communication etc. (Zie ook voorgaand artikel en de bijlage), dan zouden we deze informatie kunnen gebruiken om een locatie binnen te bepalen. En dan zou deze informatie ook gebruikt kunnen worden bij het tonen van een heatmap per verdieping.



Mochten jullie voornemens zijn om van start te gaan met het realiseren van een infrastructuur voor indoor positioning, dan zijn wij zeker geïnteresseerd om hierover met jullie mee te denken.

En samen te onderzoeken hoe en waar dit mogelijk zou kunnen aansluiten in onze software.

Reageer