Het belangrijkste verschil tussen een correctieve actie en een verbetermaatregel is volgens mij je navolging in het algemeen. Ik zal even voortborduren op het voorbeeld dat er tijdens de gebruikersdag werd aangehaald:
Je doet een HACCP-audit, waarbij je constateert het frietvet in de keuken niet in orde is: het vet is oud en vies, en had al vervangen moeten worden.
Hoewel slecht frietvet natuurlijk gezondheidsrisico's met zich meebrengt gaat het (waarschijnlijk) om een incident. In de eerste instantie maak je dus een correctieve actie aan. Het frietvet dient vervangen te worden. Je zet de correctieve actie uit naar het afdelingshoofd van de keuken, of, dat is helemaal makkelijk, naar iemand die in de keuken bezig was. Vervolgens rond die persoon de taak af, en is daarmee het verhaal klaar. Kleine taak, incident, dus correctieve actie.
Wanneer je nu signaleert (na meerdere audits/controles) dat het probleem met het frietvet helemaal geen incident is, is het op dat moment tijd om een verbetermaatregel aan te maken. Je hebt namelijk de indruk dat het geen incident is, maar dat het een structureel probleem is. Bij een verbetermaatregel kijk je niet alleen naar het probleem ansich (vies frietvet), maar ook naar het proces (in dit geval de schoonmaakroutine van de keuken).
Dus, my 2 cents, korte samenvatting: correctieve actie is laagdrempelig, zonder analyses, voor incidenten die het niet (nog) waard zijn om de procedure van een verbetermaatregel te starten. Verbetermaatregelen zijn echt een tool om er voor te gaan zorgen dat het probleem in de toekomst nooit meer voor komt.
Belangrijk: er is volgens mij geen inrichting echt fout. Zoek een inrichting die voor jou en je organisatie werkt! Ook maak ik in mijn voorbeeld wat aannames die wellicht (in de werkelijkheid) wat kort door de bocht zijn. Speel daar in je organisatie wat mee, kijk naar een pragmatische mooie oplossing!


Voor een beperkt aantal tracers hebben we gezien het karakter ervan gekozen voor correctieve acties i.p.v. verbetermaatregelen. Deze kunnen daardoor niet worden gevolgd.
Het doel is duidelijk nu de roadmap nog aanpassen!
😉
Wordt er nog vervolg gegeven aan dit idee?
Wij zitten samen met de dienst radiologie om de audit B-QUAADRIL in Zenya te faciliteren. Echter vraagt deze audit expliciet een opvolging van de normen die als ‘niet voldaan’ worden beschouwd. De functie in zenya om automatisch correctieve acties op te maken is hierbij een handige tool. Echter missen we de optie om dit ook in een rapport weer te geven zodat dit toegevoegd kan worden aan het verslag van de zelfevaluatie zodoende dit als volledig rapport kan dienen. Dit is belangrijk ikv rapportage naar de huidige instanties bij controle.
Jammer genoeg worden de correctieve acties ook niet getoond in de module ‘rapportage’ waardoor een grote meerwaarde van de opzet van correctieve acties verloren gaat. Dit maakt dat een medisch diensthoofd, hoofdarts of andere expert deze correctieve acties niet op een eenvoudige manier kan raadplegen, wat een must is in geval van inspecties naar externe organisaties.
Hopelijk wordt deze optie alsnog in overweging genomen.
Reageer
Word lid van de Zenya Community
Heb je al een account? Log in
Welkom!
Nog geen lid van de community? Maak hier een account aan
Inloggen met sociaal netwerk
Inloggen met Facebook Inloggen met LinkedInEnter your E-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.