Vraag

Ervaringen met interactieve documenten en wensen hiervoor

 • 3 oktober 2019
 • 7 reacties
 • 197 Bekeken

Reputatie 5
Badge +7
Binnen het Ommelander Ziekenhuis zijn wij sinds twee maanden aan het proefdraaien met interactieve documenten. Onze ervaringen tot nog toe zijn goed. Omdat wij al langere tijd met iQualify werken, en beide modules erg overeenkomen met elkaar, zijn veel mogelijkheden niet helemaal nieuw voor ons.
We hebben een aantal documenten omgezet naar interactieve documenten, zoals het valpreventiebeleid. En dan zie je meteen de voordelen van deze documenten: van vier documenten kunnen we terug naar 1 document met verschillende keuzemogelijkheden in het document.

Maar bij het maken van het interactieve document lopen we wel tegen een aantal wensen aan:
 • Je kunt niet tussentijds opslaan, als je op 'OK' klikt, dan ga je uit de bewerkkant van het document en terug naar de basis van het document. Vervolgens moet je weer op 'bewerken' klikken, wat best veel tijd kost. We zouden graag hier ook ergens een knop zien zodat je kunt 'opslaan zonder afsluiten'.
 • Binnen een uitklaplijst kun je, volgens mij, geen volgorde veranderen. Wij waren gisteren druk bezig en bedachten op het laatst dat de volgorde van één uitklaplijst eigenlijk anders moet. Maar dan kun je een uitklaptitel met bijbehorende tekst niet slepen naar een andere positie binnen dezelfde uitklaplijst. Dat betekent dat je de hele uitklaplijst opnieuw moet maken, wat veel tijd kost.
 • Per keuze kun je voorwaarden instellen, wanneer wat zichtbaar wordt. Aan de linkerkant van het beeldscherm zie je dit door een koppelteken. Je ziet dus dat er op dat blok een voorwaarde is ingesteld. Echter zie je niet welke voorwaarde er op dat blok zit. Als je een document hebt met ongeveer 30 blokken en je ziet alleen maar koppeltekens, dan is het lastig om het juiste blok te vinden waar je wat moet veranderen in de voorwaarden of in de inhoud van het blok. Dat is niet overzichtelijk en kost veel tijd bij wijzigingen.
Wij gaan nog even door met testen, maar raken als applicatiebeheerders en documentbeheerders steeds meer enthousiast. Volgende week eindgebruikers informeren over alle mogelijkheden en interactieve documenten laten zien aan eindgebruikers. Hopelijk zijn zij net zo enthousiast!

7 reacties

Reputatie 4
@Berber Werkman, bedankt dat je jouw ervaringen met onze community deelt. Goed om te horen dat je zo snel het voordeel ervaart door 4 documenten naar 1 document terug te brengen! Ik ben heel benieuwd of de eindgebruikers ook zo enthousiast zijn.

 • Je kunt op dit moment inderdaad niet tussentijds opslaan zonder de editor te sluiten. Dat is onhandig. iProva zal (waarschijnlijk in de eerstvolgende versie) alle wijzigingen automatisch opslaan. In iQualify werkt het daar nu al zo met iQualify trainingen.
 • We willen graag dat je met de mogelijkheden kunt spelen. Het is logisch dat je dan ook eenvoudig de volgorde van blokken kunt aanpassen. Dit is zeker iets wat wij ook graag willen!
 • Je kunt aan de linkerkant inderdaad niet zien welke voorwaarde er aan een blok gekoppeld is. Dit kunnen er in principe ook meerdere zijn. Bij het blok zelf kun je dit wel zien door aan de bovenzijde de voorwaarden open te klappen. Een gedachtegang die we al langer hebben is dat je in de editor een soort filter mogelijkheid hebt waarmee je alleen die blokken toont die aan een bepaalde keuzeknop gekoppeld zijn. Zo kun je sneller een bepaald blok terugvinden en eenvoudiger controleren of alle blokken aan de juiste keuzeknoppen gekoppeld zijn. Zou zo'n filter het voor je overzichtelijker maken en tijdwinst opleveren?
Reputatie 5
Badge +7
@Thomas de Groot , ik denk inderdaad dat wat je schrijft over de voorwaarden een tijdwinst oplevert: als je overall kunt filteren op de voorwaarden en dan blokken ziet die alleen aan die voorwaarden voldoen, is het makkelijker om aanpassingen te doen. Hoe meer documenten je samenvoegt, hoe meer blokken je in een document krijgt. En dan is ergens op kunnen filteren en/ óf snel zien waar welke voorwaarde op zit een must, anders is documentbeheer bijna niet te doen op deze documenten.
Reputatie 5
Badge +7
@Thomas de Groot, wij lopen toch nog tegen wat andere dingen aan:

 • Wij zien dat in de index van interactieve documenten (blauwe icoontje aan rechterkant van pagina), alleen kopteksten worden meegenomen en geen titels van blokken. Hierdoor zie je in de index bijna niets staan, terwijl het document heel veel blokken bevat. Wij zouden graag ook de titels van blokken willen zien in de index.
 • Tevens zien wij bij het bewerken van de blokken dat het pijltje voor uitklappen wel heel dicht bij het kruisje van verwijderen staat. Je hoeft maar even naast het pijltje te klikken en dan is je optie weg. En aangezien we opties/ keuzes nog niet kunnen slepen binnen een blok, moet je weer van voor af aan beginnen met het bouwen van je blok. Beter zou misschien zijn als het kruisje van verwijderen aan de linkerkant van de opties/ keuzes staat.
Reputatie 5
Badge +7

Reputatie 4
@Berber Werkman,
 • Bedoel je met titels van blokken de teksten die je ziet van ingeklapte uitklappanelen zoals hierboven "Verantwoordelijkheden"? Dat lijkt me niet wenselijk. De index kan dan erg veel regels krijgen en gebalanceerd zijn. Een sectdie met veel uitklappanelen geeft neemt dan veel meer plek in beslag in de index dan een sectie zonder uitklappanelen.
 • Kruisje links vind ik geen goed idee, men verwacht deze normaal gesproken rechtsboven. We kunnen wel eens kijken wat er mogelijk is om te voorkomen dat gebruikers er per ongeluk op klikken. Anderzijds kun je de undo-knop gebruiken om de actie ongedaan te maken mocht je hem per ongeluk weggegooid hebben.
Reputatie 5
Badge +7

@Thomas de Groot, wat is jullie gedachte dan bij de index? Want als je daar alleen kopteksten kunt toevoegen die in een ‘tekstvak’ zitten, heb je niets aan een index. Gebruikers geven terug dat ze een index heel handig vinden om snel te zoeken en te klikken. Misschien zou er dan toch iets met een koptekst boven een sectie uitklappaneel kunnen komen, zodat je een sectie uitklappaneel een titel kunt geven die opgenomen wordt in een index o.i.d. Snap het wel vanuit de gebruiker gezien.

 

En dan nog een puntje waar wij tegenaan lopen:

 • binnen de normale documenten, maken wij gebruik van HTML-formats, zodat alle documenten dezelfde opmaak, lay-out en volgorde hebben. Binnen interactieve documenten kan dit echter niet (althans, we hebben het nog niet gevonden). Toch is er bij onze gebruikers behoefte aan een standaard volgorde in de interactieve documenten, zodat gebruikers de informatie altijd op dezelfde plek en zelfde manier kunnen vinden. Is er over nagedacht om zoiets te maken? Wij willen nu een document maken in iDocument waarin de standaard opmaak en volgorde van interactieve documenten komt te staan, maar dat is niet wat we willen. We willen bijv. dat het doel en de verantwoordelijkheden altijd aan het eind komen te staan na een pagina-overgang, en waarbij de doel en verantwoordelijkheden een uitklaplijst zijn. Zo maken we nu ook een vast format voor de benodigdheden, indicaties, werkwijzen enz. Dit willen we in alle zorgdocumenten laten terugkomen, maar we moeten nu bij elk document zelf nadenken hoe we het ook alweer hadden gedaan in een ander interactief document en dit nabouwen. Vooral ook de keuze om meerdere documentbeheerders interactieve documenten te laten maken is hiervan van groot belang. Want al er niet met een format kan worden gewerkt, denk ik dat je een wildgroei krijgt aan documenten qua volgorde, opmaak enz. waardoor het maken van interactieve documenten toch weer bij een beperkt clubje medewerkers komt te liggen.
Reputatie 4

@Berber Werkman. Ik snap nu wat je bedoelt. Het is momenteel niet mogelijk om via de index direct naar een uitklappaneel te navigeren tenzij je boven het uitklappaneel een tekstblok plaatst met daarin een header. Ik ga over jouw suggestie nadenken, bedankt daarvoor!

Wat betreft het andere punt. We gaan het mogelijk maken dat je voor interactieve documenten templates kunt gaan gebruiken. Hiermee wordt het voor gebruikers makkelijker om de structuur en vaste onderdelen te gebruiken zoals jullie het wensen. Gebruikers kunnen het document dat ze maken op basis van een template verder wel naar wens aanpassen. Er komt dus geen afgedwongen opmaak.  

 

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring