Vraag

Interactieve documenten: opmerking plaatsen door beoordelaar

  • 9 januari 2020
  • 6 reacties
  • 82 Bekeken

Reputatie 5
Badge +7

Bij interactieve documenten kan een beoordelaar een opmerking plaatsen, net als bij ‘gewone' documenten. Echter bij  ‘betreft’ bij de opmerking kun je alleen kiezen uit ‘algemeen', terwijl hier wel een uitklappijltje staat. Maar je kunt niet als beoordelaar het juiste blok kiezen waar je een opmerking over hebt. Dit wordt voor documentbeheerders / schrijvers heel lastig en onoverzichtelijk. Want als een beoordelaar dan in de uitleg niet schrijft waar de opmerking betrekking op heeft, is het niet haalbaar om de opmerking te verwerken.

nb: bij ‘gewone’ documenten is de hele tekst van een document zichtbaar naast de opmerkingen. Als iemand dan een opmerking onder ‘algemeen' zet, kun je makkelijker door een document heen scrollen om de juiste plaats van de opmerking te vinden.
Bij interactieve documenten zijn blokken teksten met voornamelijk ook keuzemogelijkheden, waardoor het zoeken van de juiste plaats in het document alleen kan als je alle keuzemogelijkheden open/ dichtklapt. En ook dan speelt weer als je moet zoeken: welke opties heb je al gehad bij het zoeken naar de juiste tekst en welke opties/ keuzes moet je nog openklappen om te checken of een opmerking hier betrekking op heeft. 

 

 


6 reacties

Reputatie 4

Hoi @Berber Werkman

Bij een interactief document kun je in dit lijstje kiezen uit algemeen én alle hoofdstukken die kop 1 gebruiken. Als er in het document geen koppen 1 gebruikt worden staat er inderdaad alleen 'Algemeen’ en valt er niets te kiezen. Het zou in dat geval netter zijn om hier ook geen keuzemogelijkheid aan te bieden, maar dat is niet het probleem dat je wil aankaarten.

 

Het is niet mogelijk om een opmerking te koppelen met ‘betreft’ aan een specifiek blok. Een blok heeft ook niet altijd een duidelijk kenmerk. Het kan één tekstregel bevatten of een heel hoofdstuk. Stel dat je hier naast koppen 1 ook uit alle koppen 2 zou kunnen kiezen. Je zou dan in dit geval ook voor ‘Valpreventie’ kunnen kiezen. Zou dit al helpen?

Reputatie 5
Badge +7

@Thomas de Groot, mogelijk dat het probleem deels opgelost als je ook kunt kiezen uit tekst met een ‘kop 2’ bij het maken van een opmerking. Dat zou het al iets overzichtelijker maken.

Maar dan nog moet je er dus goed om denken om met koppen te werken. Ik zie in de praktijk dan gebeuren dat er tekstblokken tussen de verschillende blokken worden neergezet met alleen een titel die een kop 1 heeft, puur en alleen omdat het dan makkelijker is voor een documentbeheerder (meer structuur in het document, de index en dus bij het plaatsen van opmerkingen).

Vooral blokken met een uitklappaneel bevatten doorgaans veel tekst en dan zou het fijn zijn als de titel van een uitklappaneel automatisch te kiezen is als je een opmerking plaats. Volgens mij is een titel in een uitklappaneel verplicht, dus die is altijd inzichtelijk.  Zou dat een optie kunnen zijn?

Reputatie 4

@Berber Werkman

Ik snap dat er situaties zijn waarbij het prettig is als je een opmerking bij een uitklappaneel kunt plaatsen. Ik zie daar wel wat mogelijke problemen. Zo heeft een uitklappaneel niet per definitie een titel. Verder, als je voor opmerkingen bij een uitklappaneel een uitzondering zou maken wordt het niet altijd duidelijker voor diegene die de opmerking plaatst. Die krijgt dan een lijst met koppen 1 (en eventueel 2) en een lijst met titels van uitklappanelen te zien. Dat lijstje representeert mogelijk helemaal niet de structuur van het document. 

We kunnen het zeker makkelijker maken om opmerkingen bij de juiste elementen in een document te plaatsen en er tevens voor zorgen dat het eenvoudiger wordt om deze te verwerken. Daarvoor moet er meer gebeuren dan opmerkingen koppelen aan een uitklappaneel. We zouden dan opnieuw moeten nadenken hoe je überhaupt opmerkingen wil plaatsen en hoe je zonder moeite duidelijk kunt maken waar de opmerking precies over gaat, dit kan een afbeelding, video, set van uitklappanelen of een compleet hoofdstuk zijn. 

De optie om ook koppen 2 te ondersteunen is in ieder geval een stuk haalbaarder omdat het eenvoudigweg minder moeite zal kosten. Ik zal beide ideeën in mijn achterhoofd houden. 

 

Reputatie 5
Badge +7

Dank je wel @Thomas de Groot, ben benieuwd naar de doorontwikkeling hiervan :slight_smile:

Reputatie 3
Badge +3

Goede discussie. Ik wist inderdaad niet dat de Kop 1 als paragraaf getoond wordt bij het beoordelen van het interactieve document. Dit zouden wij ook willen met Kop 2 zoals Berber voorstelt.  Zo kunnen we eens kijken of we het interactieve document wat handiger kunnen maken ter beoordeling. Kop 1 is in veel gevallen ook te groot om te gebruiken. Zeker op de mobiele weergave ziet dat er niet echt goed uit. Dus wij zullen meer voor Kop 2 gaan daar deze duidelijk genoeg zijn en zich onderscheiden van de gewone tekst. 

 

Badge +2

Wij zijn hier zeker ook vragende partij voor. Ik sluit me aan bij de reactie van hierboven; kop 1 valt meestal veel te groot uit, wordt daarom dan ook niet veel gebruikt, wél kop 2.  

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring