Binnen Amsterdam UMC zien wij patiëntfolders als kwaliteitsdocumenten. Wij beheren deze folders daarom in Zenya. Naast folders worden zien we steeds meer instructiefilmpjes en -animaties worden ontwikkeld als patiëntinformatie. Is er een ziekenhuis die een oplossing heeft gevonden voor het beheren van deze filmpjes? Wij zijn reuze benieuwd hoe jullie dit ingericht hebben.
Hoi Sigrid (en Bart),
Binnen het Deventer Ziekenhuis liepen wij tegen dezelfde uitdaging aan. De PDF-folders zien er prima uit (met een opmaaksjabloon van de vormgever), maar aangezien 75% van de patiënten de folders via een mobiel raadplegen is het PDF-formaat niet een ideale keuze (eerst downloaden om te kunnen lezen en de schaalbaarheid).
Er zijn wel externe (prijzige) toepassingen voor het beheren en tonen van animatiefilmpjes, maar om binnen Zenya te blijven hanteren wij de volgende werkwijze.
Binnen Youtube hebben wij een DZ-omgeving, waar wij de filmpjes opslaan en naar verwijzen.
Dit combineren wij met interactieve documenten, waarin wij de filmpjes opnemen (zie onderstaande afbeelding).
De folders zijn via webshares enerzijds gelinkt met de afspraakcodes binnen HIX, waardoor zij automatisch op het patiëntenportaal getoond worden en anderzijds aan de app ‘BeterDichtbij’
Mooi Maarten! Bedankt voor je reactie.
Hi Maarten
Dank voor je reactie. Herkenbaar voor ons, dit is ook ongeveer onze werkwijze.
Doordat jullie het filmpje in de folder opgnemen is het ook automatisch opgenomen in de beheercyclus. Mooi gedaan! Wat doen jullie met filmpjes die niet gekoppeld zijn aan een patientfolder maar wel patient informatie bevatten die gevonden kunnen worden? Hoe zorgen jullie dat de filmpjes op Youtube actueel zijn/blijven?
Hi Sigrid,
Vanuit de afdeling Communicatie & Marketing wordt veel van dit soort ‘losse’ filmpjes getoond op onze website. Hier zit inderdaad geen versiebeheer op (zowel binnen YouTube als in het CMS van de website). Dus dat is helaas nog ‘handwerk’, zelf de publicatiedatums langslopen...
Voor het ‘handwerk’ zijn we op zoek naar een oplossing. You Tube heeft daar (tot zover wij weten) geen mogelijkheden voor. Het aantal filmpjes op ons corporate You Tube kanaal begint serieuze vormen aan te nemen. Misschien dat andere ziekenhuizen een oplossing voor het beheer van deze filmpjes hebben.
Reageer
Word lid van de Infoland Community
Heb je al een account? Log in
Welkom!
Nog geen lid van de community? Maak hier een account aan
Inloggen met sociaal netwerk
Inloggen met Facebook Inloggen met LinkedInEnter your E-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password.