De afgelopen jaren zien wij als ziekenhuis een trend; steeds meer van onze artsen schrijven mee aan de landelijke richtlijnen en men lijkt bijzonder goed op de hoogte van aanpassingen in Nationale richtlijnen. Dit is natuurlijk een mooie ontwikkeling en naast de bestaande regionale inspanningen natuurlijk zeer wenselijk.
Het heeft echter voor documentbeheer de uitwerking dat veel interne documenten niet langer “nodig” zijn. We willen natuurlijk als ziekenhuis volledige dekking hebben; alle processen, zorg gerelateerd of anders, die we uitvoeren in ons werk, beschreven zijn in het documentbeheersysteem. Nu weet ik ook wel dat een medische richtlijn daarbij nooit gaat bevatten wat een arts precies doet, maar toch.
Veel van onze medisch specialisten willen nu eigenlijk gewoon onze eigen documenten vervangen door een “linkje” naar externe richtlijnen.
Naar de relevante documenten van diverse Nederlandse genootschappen, naar het acuteboekje.nl, esvs.org, escardio.org, om maar een greep te doen. Daar hebben ze dan ook binnen een minuut het
de relevante diagnostische en behandelrichtlijnen voor ogen. En vinden het daarmee reinste verspilling van tijd om deze richtlijnen dan nog eens te kopiëren naar eigen documentsysteem.
We hebben nu dus een groeiend aantal documenten waar enkel links in staan naar portalen van andere verenigen en organisaties. Uiteindelijk hebben de medici altijd recente versies van documenten binnen handbereik.
Als afdeling kwaliteit zijn we natuurlijk bang voor aanpassingen in deze richtlijnen terwijl de artsen nog volgens oudere methoden werken. Of dat documenten bij spoed bij uitval het net netwerk niet beschikbaar zijn.
Natuurlijk zouden we dingen als een webshare optie met deze derde partijen aantrekkelijk vinden, maar realistisch gezien gaat dat met alle internationale partijen de komende jaren niet lukken.
Hoe gaan jullie hiermee om? Zijn wij nu het enige ziekenhuis waar we dit soort documenten met voornamelijk externe links toestaan? Zijn er elegantere oplossingen die we over het hoofd hebben gezien? Is het nastreven van 100% dekking voor alle medische documenten onrealistisch?
Ik hoor graag jullie visie.