Vraag

Verwijzing naar netwerklocatie (UNC paden) - wat is jullie advies?

  • 9 November 2020
  • 23 reacties
  • 1207 Bekeken

Reputatie 1
Badge +2

Wij van Amsterdam UMC, zijn benieuwd hoe organisaties omgaan met het het feit dat je met Edge geen verwijzing meer kunt maken naar netwerklocaties. Wat is jullie advies aan de documentbeheerders? De documenten plaatsen in iProva of bijvoorbeeld SharePoint ? 


23 reacties

Reputatie 1
Badge

Wij vanuit het AVL lopen inderdaad tegen hetzelfde aan en we zijn ook benieuwd naar wat jullie advies is.

Reputatie 5
Badge +6

Ook bij ons in het MCJ hebben we veel verwijzingen naar netwerklocaties en zijn we benieuwd naar het advies om deze verder te kunnen gebruiken.

Reputatie 5
Badge +8

Tja, het werkt inderdaad in Google Chrome (for Business) of MS Edge (nu ook op basis van de Chrome-core) niet onder Windows. Hangt begreep ik ook een beetje af van hoe de netwerk locaties gespecificeerd zijn en wat de configuratie van de browser is. Vanuit Linux kan je immers op een SAMBA share wel gewoon UNC paden gebruiken, om een dwarsstraat te noemen.

Nu Internet Explorer uitgefaseerd wordt, lijkt het eigenlijk gewoon steeds minder handig om UNC paden te gebruiken.

Ik vermoed dat Infoland net als Microsoft met SharePoint of op basis van Browser detectie andere formats links zal moeten weergeven. Of een Clienthelper in de huidige Word / Excel / Visio tool in gaan bouwen. Dat is precies wat Microsoft bij de overgang deed voor SharePoint.

In de tussentijd kan je natuurlijk altijd een UNC path knippen en plakken:

Snelkoppeling / Link kopiëren → Windows verkenner openen en de link in de balk plakken.

Reputatie 5
Badge +6

Hoi, 

Bij het verwijzen naar netwerklocaties zijn we afhankelijk van settings in een browser die niet aangepast kunnen worden. Onze hyperlink wizard ondersteunt wel verwijzingen naar netwerklocaties, maar of deze werken is afhankelijk van de browser die door de gebruiker gebruikt wordt. In de praktijk komt het erop neer dat de meeste browsers verwijzingen naar netwerklocaties volledig blokkeren. Dit komt o.a. voort uit security overwegingen.

Mijn advies zou dan ook zijn om zo min mogelijk te verwijzen naar netwerklocaties, omdat het niet zeker is dat deze werken (afhankelijkheid van de gebruikte browser). 

 

Wat je wel kunt is doen, zoals @JesseV al aangeeft, is het pad van de netwerklocatie kopiëren en deze gebruiken in bijvoorbeeld je document. De gebruiker kan dan dat pad kopiëren en plakken in de verkenner. 

Als de documenten waar je naar verwijst ook documenten zijn die je wilt beheren en/of laagdrempelig beschikbaar wilt maken voor je gebruikers dan kun je uiteraard ook overwegen om deze documenten toe te voegen aan iProva. Een verwijzingen direct naar dit document is dan wel mogelijk. 

Reputatie 2
Badge +6

@Dennis Langenhuijsen wij lopen ook tegen dit probleem aan, is het dan niet beter dat Infoland de optie van linken naar netwerklocaties uit iProva haalt?

Reputatie 5
Badge +6

Hoi @lbruinen

 

We kunnen niet zomaar functies niet meer ondersteunen. Maar ik ga het intern wel meenemen om te kijken of we dit kunnen uitschakelen. 

Reputatie 4
Badge +7

Wij zagen dit probleem ook ontstaan en hebben vorig jaar besloten om alle documenten op netwerkschijven naar het Kwaliteitsportaal te ‘brengen'. Hiervoor is een aparte map Bijlagen aangemaakt met afwijkende instellingen. Zo is voor bijlagen geen autorisatieronde nodig en kunnen documentbeheerders deze zelf publiceren. Voorwaarde is wel dat de bijlagen ook daadwerkelijk dat karakter hebben en dus gekoppeld zijn aan een kwaliteitsdocument waar wél een autorisatieronde en vastgestelde houdbaarheidsperiode voor geldt. De werkwijze is zo dat, met de controle van een kwaliteitsdocument, ook alle bijlagen op actualiteit worden gecontroleerd. 

Reputatie 1
Badge +5

Wij lopen binnen VieCuri tegen hetzelfde probleem aan, via IE werkt het nog wel, maar in Chrome is het geblokkeerd.

We waren naarstig op zoek naar een oplossing hiervoor. De link in het document zetten en de gebruiker deze link laten kopiëren in de verkenner is een redelijke workaround. 

 

Helaas zal dat geen structurele oplossing zijn, lees hier nog graag naar andere oplossingen. 

 

Reputatie 1
Badge +5

In een nieuw ontwikkeld system verwijzen wij vanuit een meldformulier naar een rapportage op een netwerk share.  Deze rapportages worden in de nachtprocedure automatisch klaargezet of aangevuld.  De verwijzing zelf naar de rapportage in het meldformulier is variabel en wordt gezet via een workflow plug-in.

Dit systeem lijkt straks niet meer te werken.   De rapportages zouden misschien ge-upload kunnen worden in iProva D&P maar dit zou dan ook in een automatisch proces moeten gaan. 

Dus ook hier een uitdaging dit op te lossen ...

    

 

Badge

Even een opmerking van een IT’er. Ik ben geen gebruiker van iProva maar wordt gevraagd te ondersteunen. 

Zoals aangegeven worden UNC of Netwerk links (mappings) niet meer ondersteund in moderne browsers.. De suggestie is al gegeven dat een link gekopieerd en dan geplakt kan worden in de verkenner. Dat is voor gebruikers niet erg praktisch. Kopieren met of zonder quotes, precies selecteren etc.. 

Is het niet (makkelijk) mogelijk om met dit soort links automatisch een knopje erachter te plaatsen met een copy opdracht zoals je tegenwoordig vaak ziet. Op basis van de link toevoegen en de link die begint met \\ of een schijfletter: is natuurlijk gewoon te herkennen. Je zou het hiermee makkelijker maken voor de gebruiker om een link exact te koperen. 

Reputatie 5
Badge +6

Hoi Allemaal, 

We hebben dit intern besproken en we gaan de optie om een hyperlink naar een netwerklocatie toe te voegen op termijn verwijderen. 

 

Als verwijzingen naar netwerklocaties gewenst zijn is er de optie om de locatie op te nemen in het document die gebruikers dan kunnen kopiëren. Of biedt de geschetste oplossing van @Michel Potwellicht een uitkomst. 

Reputatie 1
Badge

Is er een mogelijkheid om via een rapportage de betreffende documenten en links te identificeren? Dan kunnen we op basis daarvan actie ondernemen bij het uit-faseren van Internet Explorer? 

Reputatie 5
Badge +6

@pnvandam volgens mij kunnen we zelf geen rapport aanmaken op basis van type hyperlink “netwerklocatie” bij documenten.
Het zou inderdaad een grote hulp zijn wanneer we binnenkort op zoek moeten gaan om deze documenten in kaart te brengen om de linken aan te passen.

Rapport voorzien waarin we kunnen filteren op Hyperlinks van het type Netwerklocatie 

 

Misschien dat dit door Infoland op korte termijn mogelijk gemaakt kan worden wanneer er voldoende vraag naar is?  

Reputatie 5

Er is momenteel geen rapport specifiek voor verwijzingen naar UNC paden. Als je zelf toegang hebt tot de database (als je een on premise installatie hebt ipv SaaS) dan kun je wel de volgende SQL Query uitvoeren op de database om alle UNC verwijzingen te vinden:

select * from core.tbdHyperlink where fldGlobalTargetType = 12

 

Met de volgende Query krijg je alleen de verwijzingen naar UNC-paden vanuit documenten, maar je krijgt er dan wel de documenttitel bij:

select dv.fldTitle, h.* from core.tbdHyperlink h inner join iDocument.tbdDocumentVersion dv on h.fldSourceItemID = dv.fldDocumentVersionID where h.fldGlobalTargetType = 12 and h.fldSourceModuleID = 6 and h.fldSourceObjectTypeID = 16

 

Reputatie 1
Badge

Bedankt Job, hier kan ik wat mee!

Reputatie 5
Badge +6

In opvolging van bovenstaand gesprek ben ik benieuwd of er al gebruikers zijn die voor het probleem van netwerklocaties  een andere dan hierboven beschreven werkwijze gevonden hebben?  Of blijft het opnemen van de netwerklocatie in de documenten - die de medewerker dan kan knippen/plakken in verkenner - het beste alternatief ...?

Badge

Hallo

Wij hebben het merendeel van de documenten waar we een netwerk-ink naar hadden in Zenya gezet.

Is veel werk maar werkt. 

we hebben hiervoor wel ons beleid moeten aanpassen.

Reputatie 5
Badge +6

@Hanneke paling RdGG 

Dank voor uw reactie.

Probleem is dat verschillende van onze netwerkdocumenten dagelijks aangepast worden. Zo hebben we bv. een Excel  bestand met bezetting van al onze vergaderruimten. Wanneer iemand een vergaderruimte reserveert wordt dit aangepast. Vandaar dat het niet wenselijk is deze documenten mee op te nemen in Zenya doc. maar enkel de betreffende procedures met verwijzing naar de netwerkdocumenten.  

Badge +3

Wij van Amsterdam UMC, zijn benieuwd hoe organisaties omgaan met het het feit dat je met Edge geen verwijzing meer kunt maken naar netwerklocaties. Wat is jullie advies aan de documentbeheerders? De documenten plaatsen in iProva of bijvoorbeeld SharePoint ? 

Ben benieuwd naar de status van deze melding, lees dat veel organinsaties dit probleem ervaren maar zie nog geen oplossing staan?

Ook wij lopen tegen dit probleem aan en willen gaan verwijzen naar Sharepoint.

Reputatie 5
Badge +6

Hoi, 

Op dit moment bestaat de optie in de hyperlink wizard om verwijzingen naar netwerklocaties toe te voegen nog. We willen deze optie, op termijn, gaan verwijderen uit de hyperlink wizard maar dit heeft nog geen prioriteit gekregen. 

Er zijn verschillende workaround oplossingen in dit topic gedeeld door bijvoorbeeld de document op te nemen in Zenya. In het geval van werken met Sharepoint, zou de integratie met sharepoint wellicht nog interessant kunnen zijn. Zie onderstaand topic:

 

Reputatie 5
Badge +6

@Jim van Heumen we zijn alweer een poosje verder. Van gebruikers krijg ik nog met enige regelmaat vragen over het verwijzen naar een netwerklocatie. Het geeft verwarring dat deze mogelijkheid nog zichtbaar is in de hyperlink wizard. Is al bekend wanneer deze wordt verwijderd?

Reputatie 5
Badge +6

Hoi @Arjo Kuiper ,

Het verwijderen van de netwerklocatie optie in de hyperlinkwizard heeft nog geen prioriteit gekregen.

Reputatie 5
Badge +6

Hoi @Arjo Kuiper ,

Het verwijderen van de netwerklocatie optie in de hyperlinkwizard heeft nog geen prioriteit gekregen.

Die indruk had ik al 😉 

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring