Vraag

Risicomatrix veld op basis van berekende waarde

 • 27 May 2019
 • 5 reacties
 • 289 Bekeken

Badge
Ik zou graag een matrix veld inrichten (X-waarde = A en Y-waarde = E)

A = waarde 1 tem 5
B= waarde 0 of 1
C= waarde 0 of 1
D= waarde 0 of 1

E = B + C + D = waarde 1 tem 3

Dit is blijkbaar niet mogelijk omdat X of Y waarde enkel een lijst met getalwaardes kan zijn. Is hier een workaround voor?

5 reacties

Reputatie 6
Badge +7
Misschien kun je iets met een leeftijdsveld? Daar kun je mee rekenen. Als je veld A t/m D vastlegt en E als leeftijdsveld laat berekenen uit B + C + D? (eventueel onder water in twee stappen, B+C en uitkomst hiervan + D)

Dan is het wellicht mogelijk om de velden uit de risicomatrix automatisch te laten vullen met veld uit waarde A en veld uit waard E.
Badge
Het veld berekenen is geen probleem via het type "getal,berekend met formule", maar spijtig genoeg kan je in de risicoscore matrix een veld met dit type niet selecteren. Reden hiervoor??
Reputatie 5
 1. over welk product gaat het? Meldingen? Risico's?
 2. Als ik je goed begrijp wil je 1 van de assen van de matrix laten bepalen uit 3 velden. Dat is niet mogelijk.
 3. Kun je misschien de concrete situatie beschrijven (welk velden heb je, waarom wil je ze optellen)? De richting waarin je nu denkt biedt binnen de huidige mogelijkheden geen oplossing, maar wellicht is er een andere creatieve oplossing voor je probleem mogelijk.
Badge
Het betreft hier een risico inschatting van een wijziging welke de gebruiker dient te registreren in een meldformulier. Binnen de spoorwegwereld ligt dat wettelijk vast op welke wijze dient uitgevoerd te worden. De ene as bevat het mogelijke gevolg van de wijziging als het mis loopt, de andere as is de mate van onzekerheid die je door de wijziging in je systeem brengt. Deze mate van onzekerheid wordt bepaald door 5 sub evaluaties. Hieronder in de figuur eenvoudig voorgesteld met een score 0-1, maar ook andere scores zouden eventueel kunnen.

Ik zie niet goed in waarom jullie geen berekend veld toelaten als een van de assen, misschien iets om mee te nemen in een komende update.


Reputatie 4
@Rob Jacobs, na wat hard nadenken hebben we een work-around waar je mogelijk voorlopig in ieder geval mee vooruit zou kunnen.
Wat je nodig hebt in je meldingstype:
 • Veld van het type 'Lijst (met getalwaarde)': Gevolg (heeft dus waardes 1-4)
 • Numeriek veld 'Nieuwigheid' met gelimiteerde waardes 0 en 1 (minimaal 0, maximaal 1 en enkel gehele getallen)
 • Numeriek veld voor de overige onzekerheden op dezelfde manier aangemaakt als 'Nieuwigheid'
 • Veld van type 'Getal, berekend met formule' wat alle onzekerheden bij elkaar optelt
 • Veld van het type 'Lijst (met getalwaarde)': Onzekerheid (met waardes van 0 t/m 5)
 • Maxtrix op basis van de 2 lijstvelden (onzekerheid en gevolg)
Het veld om de onzekerheid te berekenen hoeft niet op het formulier te liggen (idem voor het lijstveld 'Onzekerheid') tenzij het de bedoeling is dat de invuller die score te zien krijgt.

Bij de statusovergang (tabje 'Workflow' in het meldingstype) van Concept naar de eerstvolgende status kan vervolgens ingesteld worden dat de veldwaarde van het veld 'Onzekerheid' wordt gevuld afhankelijk van de waarde van het berekende veld van de onzekerheden. De matrix zal dan automatisch ook gevuld worden. Let er op dat er dus per waarde voor onzekerheid (0-5 in jou voorbeeld) een regel in de statusovergang moet worden aangemaakt.

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring