Samen het beste halen uit interactieve documenten

  • 16 June 2019
  • 8 reacties
  • 385 Bekeken

Reputatie 5
Met iProva 5.10 hebben we interactieve documenten geïntroduceerd. Met dit documenttype zijn we op een nieuwe manier naar traditionele documenten gaan kijken. Beheerders en schrijvers van een document hebben veel meer mogelijkheden kregen om informatie aan lezers beschikbaar te stellen. Maar hoe pak je dat dan aan? Hoe stel je een effectief document op als je niet alleen maar traditionele tekst en afbeeldingen hoeft te gebruiken. Wat als je video's en afbeeldingen met interacties kunt gebruiken. Als je minder belangrijke informatie eenvoudig minder prominent maar wel raadpleegbaar kunt maken. En wat als je de inhoud van het hele document kunt aanpassen door keuzes die de lezer zelf kan maken.

Met deze extra mogelijkheden kun je bij het schrijven van een document niet meer leunen op traditionele denkwijzen. Als je het optimale voor de lezer wil bereiken zul je na moeten denken over welke middelen je wanneer in gaat zetten. Interactieve documenten bieden veel mogelijkheden, maar vragen tegelijkertijd ook de nodige aandacht van schrijvers en beheerders.

Binnen "Denk mee over interactieve documenten" willen we graag over alle (on)mogelijkheden en toepassingen van interactieve documenten met elkaar discussiëren. Worden binnen jouw organisatie al interactieve documenten ingezet? Voor welke toepassingen worden ze dan ingezet, of waarvoor zou je ze willen gebruiken? Zijn er nog interactieve mogelijkheden die je mist? We willen graag van elkaar leren hoe dit nieuwe documenttype het best ingezet kan worden.

Op dit moment zijn wij bezig om de laatste hand te leggen aan een nieuwe editor voor interactieve documenten. Het wordt hiermee eenvoudiger om documenten te maken. Tevens wordt Decision Based Content beschikbaar gemaakt waarmee de inhoud van het document automatisch aangepast worden op basis van keuzes van de lezer. Zo kan de lezer bijvoorbeeld bepalen of hij/zij het volledige document wil zien, of alleen een verkorte versie met daarin de belangrijkste informatie. Met deze ontwikkeling wordt het nog belangrijker dat we van elkaar kunnen leren om zo het beste uit interactieve documenten te halen.

Heb je vragen, opmerkingen, ervaringen die je wilt delen, of iets anders dat je kwijt wilt over interactieve documenten? Deel ze in dit subforum!


8 reacties

Reputatie 5
In dit topic kun je zien hoe de nieuwe editor voor interactieve documenten er uit gaat zien en wat je er mee kunt. Ik hoor graag hoe jullie over deze functionaliteit denken en hoe jullie interactieve documenten eventueel in zouden willen zetten.
Reputatie 3
Badge +5
Het Dijklander Ziekenhuis heeft een veiligheidwaaier gemaakt als interactief document.
Dit zijn verschillende kwaliteitthema's met visuele kaarten wat perfect werkt en eruit ziet. Wat nu opvalt is dat het laden hiervan op de smartphone (te) lang duurt.

Zijn hier nog tips, trucs voor?
Reputatie 5
Hoi @a.schols, bedankt voor je reactie. En fijn dat het (bijna) perfect werkt!

Zou je het document willen exporteren en naar servicedesk@infoland willen mailen? Dan kunnen we het onderzoeken. En ik wil daarnaast graag weten of je het interactieve document via een iProva app raadpleegt.
Reputatie 5
We hebben ook geconstateerd dat het laden van een interactief document in de Search app lang kan duren. We gaan dit verder onderzoeken en brengen hiervoor mogelijk een update uit.

Wat je in de tussentijd al zou kunnen helpen is .gif afbeeldingen gebruiken in plaats van jpg. Dit zijn meestal kleinere bestanden terwijl de kwaliteit vergelijkbaar blijft. Daarnaast kun je overwegen om plaatjes met daarin alleen tekst te vervangen door tekstblokken. Daarmee wordt het bestandsformaat kleiner en wordt de laadtijd korter.
Reputatie 3
Badge +5
TIP voor iedereen: gebruik GIF bestanden. In bovenstaande situatie is het laden nu maar 6 tot 7 seconden op de app search. Dat scheelt behoorlijk.👍🏻👍🏻
Reputatie 3
Badge +7
@a.schols Zou je misschien hier een paar schermafdrukken kunnen delen? Ik ben wel benieuwd hoe jullie dit ingericht hebben. Alvast bedankt!
Reputatie 3
Badge +5
Wij hebben 3 interactieve documenten gemaakt.
2 x instructie en 2 x veiligheidswaaierReputatie 5
@a.schols Mooie toepassingen en goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden!

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring