Nieuws

Grip op kennisoverdracht dankzij implementatie van VLESP e-learning in iQualify

  • 3 december 2018
  • 0 reacties
  • 626 Bekeken
Grip op kennisoverdracht dankzij implementatie van VLESP e-learning in iQualify
Reputatie 7
  • Infoland Community Manager
  • 199 reacties
Een hoopvolle vraag veranderde in realiteit en niet alleen het Medisch Centrum St-Jozef profiteert van de resultaten. Ook het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en alle andere gebruikers van de Infoland module Leren & Toetsen, ook wel bekend als iQualify, plukken de vruchten ervan. Ontdek in deze case hoe het Medisch Centrum St-Jozef de verandering doormaakte van zelf georganiseerde trainingen en klassikale sessies naar een geïntegreerde e-learning binnen het vertrouwde iQualify.
En lees hoe het VLESP hun e-learnings nog toegankelijker maakt.


De hakkelige zoektocht naar manieren voor kennisoverdracht

Jarenlang zocht het Medisch Centrum St-Jozef naar een manier om hun medewerkers te informeren over suïcidepreventie. Enkele medewerkers zochten zelf naar informatie over het onderwerp, volgden een training en gaven de kennis vervolgens in een klassikale setting of volgens zelf opgestelde procedures door aan collega’s. “Het was een moeizaam proces.
We konden slechts een beperkt aantal trainingsdagen organiseren, want we hadden er gewoon niet de tijd voor en het budget is beperkt”, aldus Els Lowette, medewerker kwaliteit binnen het Medisch Centrum St-Jozef. Er werd dan ook continu gezocht naar een betere oplossing.

Beschikbaarheid van VLESP e-learning

Op 30 maart 2017 lanceerde het Vlaamse Expertisecentrum Suïcidepreventie, een partnerorganisatie van de Vlaamse Overheid voor de preventie van zelfdoding, met de steun van de overheid en samen met diverse partners en beroepsorganisaties een gratis e-learning rondom suïcidepreventie, ook wel SP-Reflex genoemd. Deze e-learning is gebaseerd op de multidisciplinaire richtlijn voor de detectie en behandeling van suïcidaal gedrag.
“Een echt succes. Duizenden hulpverleners hebben hem al doorlopen”, zegt Eva Dumon, wetenschappelijk medewerker van VLESP.

Ook het Medisch Centrum St-Jozef is op de hoogte van deze e-learning en pusht zijn medewerkers die te gebruiken. “Het is echter moeilijk te controleren of ze de e-learning daadwerkelijk doorlopen”, vertelt Sabine Brocatus, zorgmanager K-Delta en voorzitster van de werkgroep Suïcidepreventie binnen het Medisch Centrum St-Jozef. “Uiteindelijk stonden we binnen het Medisch Centrum voor een keuze. Maken we binnen de module Leren & toetsen (iQualify) van Infoland zelf een e-learning of zoeken we een manier om die van VLESP te integreren?” Zelf een nieuwe e-learning maken zou het Medisch Centrum veel tijd kosten. “En waarom zouden we ook een nieuwe e-learning maken? Die van VLESP is zeer goed opgebouwd en heeft een mooie koppeling tussen de theorie en praktijk”, legt Els uit.

''Waarom een nieuwe e-learning maken als die van VLESP haast perfect is?'' - Sabine (Medisch centrum St.- Jozef)


De start van een nieuwe samenwerking

Toen Eva de vraag kreeg van Infoland of het mogelijk was om hun e-learning te implementeren in iQualify was het VLESP onmiddellijk geïnteresseerd. “Een voorwaarde voor ons was dat we de cijfers mochten opvragen om zo overzicht te behouden. Infoland stelde ons direct gerust. Naast de mogelijkheid om de cijfers op te vragen kwam er bij het aanbieden van de e-learning ook een duidelijke vermelding van VLESP en de overheid én een verwijzing naar de multidisciplinaire richtlijn’’ geeft Eva aan. Het VLESP polste bij de overheid of een samenwerking met Infoland mogelijk was en of dat binnen het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie paste. “Er waren natuurlijk wat bezorgdheden, hoe zou de e-learning binnen iQualify reageren op updates, was het technisch mogelijk de files te integreren?”, legt Eva uit. “Uiteindelijk bleek dit allemaal geen probleem te zijn.”

VLESP e-learning live in iQualify

Van het één kwam het ander en de vraag van het Medisch Centrum werd beantwoord.
Op 22 oktober 2018 ging de VLESP e-learning binnen iQualify online en de eerste reacties zijn lovend. Eva: “Doordat onze e-learning nu te volgen is binnen iQualify kunnen we nog meer mensen bereiken. We werkten al samen met enkele ziekenhuizen, maar nu kan elk zorgcentrum dat gebruik maakt van iQualify de e-learning doorlopen!”

Ook Sabine en Els zijn enthousiast. Het Medisch Centrum beschikt nu over een toegankelijke trainingsvorm rondom suïcidepreventie. “Iedereen is vertrouwd met iQualify. De software is zeer gebruiksvriendelijk en de e-learning is mooi opgebouwd. Bovendien kunnen onze medewerkers de training nu elk op hun eigen tempo doorlopen. ''Op relatief korte termijn kunnen we nu dus meer collega’s bereiken, waardoor iedereen van dezelfde basistraining geniet”, klinkt het enthousiast. “En belangrijk voor ons, we kunnen nu ook duidelijk zien of onze collega’s de training hebben doorlopen. Een echte aanrader!”

''Dankzij iQualify verbeteren we stap voor stap de kwaliteit van onze zorg'' - Els (Medisch Centrum St.-Jozef)
''Onze e-learning is nu nog toegankelijker en wordt nog beter verspreid'' - Eva (VLESP)

Dankzij iQualify tijd en moeite besparen

Het Medisch Centrum St-Jozef maakt al enkele jaren gebruik van iQualify.
“Het is juist omdat we zo tevreden zijn over de software dat we de vraag aan Infoland hebben gesteld”, vertelt Els. “Juist omdat de samenwerking en de communicatie zo vlot loopt, stel je al eens makkelijker een vraag of doe je een voorstel zoals wij gedaan hebben.
Infoland houdt echt rekening met onze wensen.” Het Medisch Centrum St-Jozef kijkt positief naar de toekomst. “Hoe meer ziekenhuizen en zorgcentra gebruik maken van iQualify, hoe beter! Iedereen kan namelijk trainingen maken en die vervolgens delen met anderen. Hierdoor besparen we allemaal tijd en moeite en verbeteren we samen stap voor stap de kwaliteit van onze zorg!”


We bedanken Els, Sabine en Eva voor het vertrouwen en de prettige samenwerking tot nu toe! Heb je vragen over dit artikel? Stel ze gerust hieronder.


0 reacties

Geen reactie

Reageer