Vraag

RISK NEN7510 NIS2 richtlijnen

  • 5 October 2023
  • 2 reacties
  • 48 Bekeken

Badge

Momenteel zijn wij bezig met de inrichting van RISK voor NEN7510.

Vanuit de CISO komt het verzoek om de NIS-2 richtlijn te koppelen aan de NEN7510. Is er iemand dit de set maatregelen NIS-2 beschikbaar heeft/gebruikt zodat wij deze kunnen importeren?

 

Ter info:

“De NIS2-richtlijn richt zich op risico’s die netwerk- en informatiesystemen bedreigen, zoals cyberbeveiligingsrisico’s. De komst van de richtlijn moet bijdragen aan meer Europese harmonisatie en een hoger niveau van cybersecurity bij bedrijven en organisaties. De NIS2 is de opvolger van de eerste NIS-richtlijn, ook wel bekend als de NIB, die in Nederland in 2016 is opgenomen in de Wet Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen (Wbni).


2 reacties

Hallo @Rianne van de Ven,

 

Als ik het goed begrijp vallen sommige organisaties hieronder; “De richtlijn spitst zich nog steeds toe op “aanbieders van essentiële diensten”, maar méér sectoren en soorten dienstverlening worden als zodanig aangemerkt t.o.v. NIS 1. Welke dat exact zijn, wordt nog definitief gemaakt, maar dit betreffen voornamelijk…..”. Deze website geeft meer info: https://www.nieuwhuisconsult.nl/nieuws/nis-2-richtlijn-voor-cybersecurity-wat-betekent-dit-voor-jouw-organisatie

En als jouw organisatie straks onder de NIS 2 richtlijn valt, dan dien je een adequate aanpak voor informatiebeveiliging / cybersecurity te hebben, inclusief passende beveiligingsmaatregelen. Standaarden zoals ISO 27001 en NEN 7510 geven hier een goede en gestructureerde invulling aan.
 

 

 

Hallo Rianne,

Wellicht is deze mapping op ISO27002 beheersmaatregelen een mooie om mee te nemen in je beoordeling. 

Mapping NIS2-maatregelen en NEN-EN-ISO/IEC 27002/BIO - Digitale Overheid

 

Heel veel succes.

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring