Vraag

KPI's monitoren in Zenya

  • 24 January 2024
  • 1 reactie
  • 59 Bekeken

Reputatie 1
Badge +1

Wij willen voor een projectorganisatie binnen ons bedrijf de KPI's monitoren per project/deelproces.

Zelf heb ik geen ervaring tot nu toe hoe je dit in Zenya kunt borgen.

Wel zie ik dat je in een document Indicatoren en Aandachtspunten kunt vastleggen, maar wij zijn op zoek naar de relatie tussen KPI's en het monitoren hierop of deze worden behaald.


1 reactie

Als organisatie, afdeling e/o team stel je doelen voor de lange termijn en de korte termijn. Vervolgens vertaal je deze naar concrete operationele doelstellingen. KPI's zijn gericht op het maximaliseren van het resultaat, en maken de voortgang meetbaar.

In een document of proces kun je inderdaad indicatoren e/o aandachtspunten vastleggen, maar dit ‘doet’ niets. Wanneer je echt wilt monitoren en meten, dan zou je bij voorkeur het doel willen vastleggen en hiervan een periodieke stand van zaken willen weten (meten). Dit zou je bijv. kunnen ondersteunen middels het faciliteren van meldingen (FLOW) doen (soort is afhankelijk van de KPI) of checklist/vragenlijsten (CHECK) willen uitzetten om (periodiek) te meten wat de stand van zaken is.

Ook vanuit risicomanagement (RISK) is een link te leggen; na het definiëren van doelstellingen, bepaal je (een top x) risico's hierbij. Deze (top) risico’s worden verder geanalyseerd op oorzaken, gevolgen en in hoeverre je ze beheerst (controls). De controls worden periodiek gecontroleerd op effectiviteit. Deze controls kun je ook Kritieke Resultaat Indicatoren (KRI’s) noemen, en zijn gericht op het minimaliseren van de kans dat een risico zich voordoet en leidt tot een verlies.

En dashboarding is ook belangerijk. Daar kan Zenya ook in voorzien, al dan niet met een koppeling met je BI tool.

Reageer


Algemene voorwaarden | Privacyverklaring