Isala: aanschaf nieuwe smartphones en iProva search app.
Isala heeft alle oude telefoons vervangen voor de smartphone Samsung Galaxy Xcover 4s.
Nu is het mogelijk om de iProva search app in gebruik te nemen. We zijn bezig met de laatste technische voorbereidingen. We hebben onze iProva sites laten omzetten van http naar https op de oefen-acceptatie-productie omgeving. Nu alleen nog de SAML-verificatie met Active Directory Federation Services (ADFS) laten aanmaken door onze ICT in samenwerking met Infoland en klaar zijn we. In eerste instantie plaatsen we alleen de noodprocedures en onze veiligheidswaaier op deze app maar we weten inmiddels dat er veel specialismen mooie ideeën hebben. Het inrichten van de app vraagt dus een goede visie en men dient spaarzaam om te gaan met de inrichting en de vulling van deze app. Het moet natuurlijk geen kopie worden van een iProva portaal.
Isala heeft een vraag maar wil ook een gesprek voeren over het volgende:
We hebben ongeveer 1000 smartphones die op naam van een gebruiker staan. Dit zijn veelal artsen, leidinggevende, managers, stafmedewerkers enz.
De overige 1000 smartphones zijn toestellen die niet op naam staan en worden veelal door verpleegkundigen, medisch ondersteunend en OK’s gebruikt. Deze telefoons worden per dienst overgedragen en staan dus niet op naam.
Het probleem:
De eerste keer zou op de gedeelde apparaten moeten worden ingelogd door een medewerker. Het zou de app erg gebruiksonvriendelijk maken wanneer je steeds opnieuw moet inloggen wanneer je het toestel overdraagt aan je collega van dienst.
Daar je met de iProva search app favorieten kunt instellen en kunt reageren op de documenten die in Isala grotendeels centraal beheerd worden zullen de onjuiste namen aan de opmerkingen gekoppeld worden. Er is al eerder een discussie geweest over deze beperking. De reactie van Infoland was toen als volgt:
Op gedeelde apparaten kan ik me beter voorstellen dat je het een risico vindt - al blijft de vraag wat dat risico nou écht is. Bij andere organisaties blijkt dat risico bij nader inzien nogal mee te vallen: het is niet zo dat medewerkers die doorwerken op een apparaat onder iemand anders account opeens bij allerlei gevoelige informatie kunnen waar ze niet bij mogen - maar meer 'onhandig', ze zien dan andermans favoriete documenten, en als ze een opmerking plaatsen doen ze het onder de verkeerde naam. E.e.a. hangt natuurlijk wel sterk af van het soort documentatie wat je aanbiedt via de app, en in hoeverre dat voor verschillende doelgroepen met rechten is afgeschermd.
Verbazing:
Eerlijk gezegd verbaast mij deze reactie. Op bijna elk apparaat in het ziekenhuis nemen we de autorisatie/rechten zeer serieus en willen we juist voorkomen dat medewerkers werken onder een account van een ander.
Moet anders kunnen :
Infoland zou voor dit probleem mijn inziens een oplossing moeten bedenken om juist deze toestellen die niet op naam staan. Want de iProva search app zou juist gevuld moeten worden met documenten die de directe zorg ondersteunen zoals voor protocollen voor artsen, verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers. Denk aan voorbehouden handelingen protocollen en andere belangrijke documenten die snel beschikbaar moeten zijn.
Maar dan moet de optie om eigen favorieten aan te maken en te reageren op documenten ook op orde en mogelijk zijn.
Hoe dan?:
Ik weet het nog niet en onze ICT weet het ook nog niet en Infoland denk ik ook nog niet.
Het zou toch mogelijk moeten zijn dat een medewerker die in een dienst de telefoon overneemt op een makkelijke wijze zou moeten kunnen inloggen onder eigen naam. Of het zou toch mogelijk moeten zijn dat er gewerkt wordt onder een algemeen account en wanneer een gebruiker een opmerking wilt plaatsen er gevraagd wordt naar zijn naam en afdeling.
Er zijn vast vele oplossingen te bedenken.
Vraag aan organisatie/ziekenhuizen:
- Welke organisatie/ziekenhuis loopt tegen hetzelfde probleem aan?
- Welke organisatie/ziekenhuis heeft hiervoor een oplossing/work around bedacht?
- Wat zouden wij als organisatie/ziekenhuizen graag zien wat Infoland doorontwikkeld in deze iProva search app mbt dit probleem?
- Wie voelt zich uitgedaagd om met goede goede oplossing/wensen /ideeën te komen zodat Infoland de search app kan doorontwikkelen?
Ik ben benieuwd. Hoor graag jullie reactie.