Op maandag 17 juni kwamen zo’n 60 zorgprofessionals bijeen in het karaktervolle Spoorwegmuseum in Utrecht voor een inspirerend en goedbezocht kennisdeelevent, georganiseerd door Zenya in samenwerking met het HagaZiekenhuis. Onder de deelnemers bevonden zich kwaliteitsmanagers, beleidsadviseurs en andere betrokkenen uit de zorgsector. Centraal stond het thema: hoe maken we het Veilig Incident Melden (VIM) aantrekkelijker, effectiever en positiever, mede geïnspireerd door de principes van Safety II.
Welkom en aftrap
Melissa Slinger van HagaZiekenhuis en Bart Bolwijn van Zenya heetten iedereen welkom en trapten het event af met een korte introductie van het programma en het doel van de bijeenkomst: kennisdelen en inspiratie opdoen rond vernieuwende vormen van incidentmelding in de zorg.
Rijnstate – VIMmen aantrekkelijker maken met Safety II
Sharon van Stralen van Ziekenhuis Rijnstate beet het spits af. Ze deelde hoe Rijnstate in een serie micro-experimenten onderzoekt hoe VIM aantrekkelijker en waardevoller kan worden gemaakt door de principes van Safety-II toe te passen. Daarbij ligt de focus niet alleen op wat misgaat, maar juist ook op wat goed gaat. Denk aan:
- Nieuwe criteria voor het doen van meldingen;
- De kracht van taal in het meldproces;
- Aanpassingen in het meldformulier;
- Training van VIM-coördinatoren in waarderend onderzoek.
Máxima MC – Van registreren naar reflecteren
Jeske van Gassel van Máxima Medisch Centrum vervolgde met een presentatie over hoe zij het meldformulier hebben vernieuwd om reflectie centraal te stellen. De aanpassingen nodigen melders expliciet uit om niet alleen de feiten te beschrijven, maar ook de context, het handelen van het team en wat goed werkte. Het resultaat: een cultuurverschuiving van administreren naar leren.

Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis – Procesvereenvoudiging en themagericht werken
Ghislaine Strous gaf een inkijkje in de aanpak van het ETZ, waar het VIM-proces is verbeterd door onder andere procesvereenvoudiging, thematische koppeling, inzet van sleutelpersonen, actieformulieren en goede scholing. Deze integrale aanpak leidde tot meer draagvlak en effectiviteit binnen de organisatie.
Zenya – Ontwikkelingen in het meldsysteem
Zenya sloot het inhoudelijke deel af met een vooruitblik op de ontwikkelingen binnen hun systeem, afgestemd op de wensen uit de praktijk. Er werd kort stilgestaan bij mogelijke doorontwikkelingen die het VIM-proces verder kunnen ondersteunen.
Netwerkborrel
De dag werd afgesloten met een netwerkborrel. In een informele sfeer werd volop nagepraat over de inzichten en good practices die deze middag gedeeld zijn. De energie, gedeelde ambitie en betrokkenheid van de deelnemers vormden een mooie afsluiting van een geslaagd event.
Kortom: een waardevolle en inspirerende bijeenkomst die de beweging van 'melden om te leren' opnieuw kracht heeft bijgezet. Bedankt aan alle sprekers en deelnemers voor hun waardevolle bijdragen.
Heb je hier nog vragen over? Stel ze gerust hieronder.
Hieronder vind je de presentaties en samenvattingen van de sessies.