Spoedcursus Geluk
Lonneke van Dasler (Keynote spreker)
Hieronder lees je de samenvatting van de sessie ‘Spoedcursus Geluk’ van Lonneke van Dasler op Infoland 25 jaar.
Introductie
Lonneke van Dasler, keynote spreker over Stress, Geluk en Veerkracht, studeerde na het VWO psychologie vanwege haar interesse in menselijk gedrag en geluk. Ondanks haar passie belandde ze in het bedrijfsleven en kreeg op haar 27e een burn-out, wat haar leven veranderde. Nu doet ze wat haar echt gelukkig maakt: anderen inspireren op het podium. Haar Spoedcursus Geluk is een vermakelijke sessie met humor, filmpjes en interactie, gericht op stress, geluk en veerkracht, en het ontstressen van het publiek.
Verdieping onderwerp
Mensen ervaren momenteel meer stress dan ooit tevoren. 14,3% van de medewerkers vertoont burn-out symptomen als gevolg van het te lang ervaren van stress. Stress wordt vaak als negatief gezien, maar is eigenlijk cruciaal voor adequaat reageren. Te veel stress kan leiden tot een burn-out, terwijl te weinig stress juist tot een bore-out kan leiden. Een gezonde dosis stress, of 'gezonde spanning', is essentieel. De truc om dit te behouden? Gezond eten, genoeg bewegen en voldoende slapen.
Geluk is subjectief. Hoe wij denken over ons geluk, is wat ons geluk bepaalt. Iets dat kan helpen bij het ervaren van meer geluk is het opstellen van persoonlijke kernwaarden. Het opstellen en volgen hiervan kan helpen bij het nemen van beslissingen en het verminderen van keuzestress. Hoewel het rationele brein vaak wordt gebruikt voor besluitvorming, verwerken wij veel meer met het onbewuste brein. Daarom is je gevoel vaak een goede gids voor het maken van keuzes, vooral als je jouw kernwaardes in je achterhoofd houdt.
Het zelfbewustzijn en het ego kunnen leiden tot allerlei gedachten en een vertekend zelfbeeld. Hierdoor ga je twijfelen of je wel goed genoeg bent en krijg je de drang om controle te hebben, wat weer resulteert in stress en piekeren. Mensen ervaren vaak frustratie en angst wanneer ze het gevoel hebben de controle te verliezen over het heden, verleden of de toekomst. Deze innerlijke strijd kan leiden tot een zoektocht naar afleidingen of vluchten in materiële zaken, zoals winkelen of alcoholgebruik, die uiteindelijk niet de gewenste verlichting bieden.
Verdieping resultaat
Een goede manier om stress te verminderen is door af en toe je gedachten uit te schakelen en te ontspannen. Dit kun je doen door dingen te doen die je leuk vindt en waar je je bewuste brein even helemaal uit kan zetten. Denk bijvoorbeeld aan een theatervoorstelling, lezen of de belangrijkste: slapen. Door regelmatig te ontkrampen word je creatiever, ben je meer ontspannen en heb je meer verbinding. Als laatste is humor een wondermiddel voor het verminderen van stress. Lachen is namelijk een emotionele ontlading, wat leidt tot ontspanning, geluk en betere relativering.
Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de website van Lonneke: https://lonnekevandasler.nl/.
Deze samenvatting is geschreven door